Achtergrond

Van oudsher wordt de Temari gemaakt van een prop vodden, omwikkeld met garen en daarna versierd met zijden garen in kleurrijke patronen.

Tegenwoordig is het veelal een piepschuimbal de basis van waaruit wordt gewerkt. Met naaigaren wordt de bal omwikkeld tot er geen wit meer zichtbaar is. Deze ondergrond dient voor het aan- en afhechten van de patroondraden en het vastzetten van diezelfde patroondraad waar nodig. Een wollen basis is een andere mogelijkheid, de temari kan 100% van wol zijn. 

Een Temari geschenk brengt geluk en is het sierlijke symbool van liefde en vreugde. Het gebruik als gelukbrenger komt vanwege de ronde vorm, die zou geluk brengen in probleemsituaties.
Vele patronen hebben een symbolische betekenis. Vaak vanuit de natuur, van oudsher bepaald of meegegeven door de maker vanuit het gevoel en/of de kennis van de symboliek.
De kunst van de Temari ging over van moeder op dochter.

Temari is al ruim 1300 jaar bekend in Japan. Vroeger werd er een kickbalspel gespeeld met Temari door de adel. Dat kickbalspel, Kemari, wordt wel gezien als de voorloper van ons huidige voetbalspel.

Het zelf beoefenen van deze volkskunst stimuleert ieders creativiteit.
Een patroon ontstaat vanuit een logische opbouw en dankzij de herhalingen krijg je al werkende inzicht in de techniek.
En dan gaat er een wereld voor je open: ontspannend bezig zijn met kleuren, de patronen en hun vele variaties.
Verwijzend naar een oud gezegde :
Het plezier ligt besloten in de reis, en niet in het doel.

Graag deel ik de hoop van Mrs. Chiyoko Ozaki - degene die het Temari maken nieuw leven inblies - zij vergelijkt de ronde vorm met de aarde en hoopt dat het gezamenlijk bezig zijn aan de Temari de wereldvrede stimuleert.

Temari: al met al een wel zeer uitdagende bezigheid.

Sandra Moek.